Sídlisko Rozkvet dostalo nové rozvody tepla. Čo sa v Považskej Bystrici chystá budúci rok?

Výmena 1,3 km horúcovodných rozvodov na sídlisku Rozkvet je úspešne dokončená. Po augustovej pilotnej prevádzke je sústava pripravená na zimnú sezónu. Táto rozsiahla investícia, financovaná z Environmentálneho fondu, nemá negatívny dopad na ceny tepla, naopak, zlepší bezpečnosť, spoľahlivosť a hospodárnosť dodávok tepla a teplej vody v Považskej Bystrici.

Viac než 40-ročné potrubia potrebovali výmenu, keďže ich životnosť je približne 20 rokov. Pred investíciou mali rozvody v Považskej Bystrici viac ako 30 rokov a nespĺňali už požiadavky na modernú vykurovaciu sústavu. Okrem výmeny starého 4-rúrkového systému za modernejší 2-rúrkový systém boli nainštalované aj nové kompaktné odovzdávacie stanice tepla (KOST). Po celom meste je ich v súčasnosti viac než 250.

KOST stanice sú umiestnené priamo v objektoch, čo umožňuje jednoduchšie nastavenie vykurovania a teplej vody. Ak si obyvatelia bytového domu želajú zmeniť nastavenie, stačí zaslať písomnú žiadosť a parametre je možné upraviť diaľkovo z centrálneho dispečingu. „Naše výmenníkové stanice umožňujú rýchle nastavenie a prispôsobenie požiadavkám obyvateľov, čo zvyšuje komfort aj bezpečnosť,“ hovorí Juraj Jánošík, riaditeľ prevádzky Teplo GGE Považská Bystrica.

Ďalšou výhodou moderných rozvodov je nižšia poruchovosť a rýchlejšia lokalizácia problémov vďaka inštalovaným snímačom. V prípade akejkoľvek anomálie môže dispečing okamžite reagovať. „Som rád, že sa nám podarilo financovať tento projekt z Environmentálneho fondu, čo znamená, že cena tepla nebude zvýšená. Naopak, investícia prispeje k úsporám, hlavne vo forme opráv a zníženej mernej spotreby pre teplú úžitkovú vodu (TÚV),“ dodáva J. Jánošík.

Objem investície dosiahol takmer 2 milióny eur. V budúcom roku čaká Považskú Bystricu posledná veľká rekonštrukcia na sídlisku Stred. „Rovnako ako na Rozkvete, aj tu sa uchádzame o financovanie z Modernizačného fondu. Projekt plánujeme realizovať mimo vykurovacej sezóny v roku 2025, avšak termín závisí od schválenia projektu,“ vysvetľuje J. Jánošík.

Teplo GGE bude transparentne informovať obyvateľov mesta a miestnu samosprávu o všetkých uzáverách a obmedzeniach spojených s prácami. „Naša proaktívna komunikácia, ktorá presahuje rámec našich povinností, bola veľmi dobre prijatá. Obyvatelia vedia o uzáverách v dostatočnom predstihu a dokážu sa tomu prispôsobiť,“ hodnotí J. Jánošík.

Teplo GGE plánuje pokračovať v pozitívnych aktivitách aj v budúcom roku. „Sme lokálna firma a väčšina našich zamestnancov pochádza z Považskej Bystrice. Preto dlhodobo podporujeme šport v meste, ako napríklad hádzanú, hokej či futbal,“ prezrádza J. Jánošík. Okrem toho Teplo GGE prispeje sumou 30-tisíc eur na výstavbu nového detského ihriska v mestskej časti Podmanín, ktoré by malo byť dokončené do konca novembra. Miestne deti sa môžu tešiť na novú šmýkačku, hojdačky a preliezky.